csütörtök, július 23, 2020
Home > Hónap cége > Térkőgyárat avattak Biharkeresztesen
Hónap cége

Térkőgyárat avattak Biharkeresztesen

Magyarország Európa legversenyképesebb beruházási övezete – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Biharkeresztesen, a Viastein Kft. ünnepségén, amelyen felavatták a cég térkőgyárát és elhelyezték az új térkőnemesítő üzemcsarnok alapkövét.

    A Viastein Kft. 8,9 milliárd forintból építi meg az új gyárrészleget, amelyben 180 új munkahelyet hoz létre. A magyar kormány 2,18 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a beruházáshoz.
    Szijjártó Péter hangoztatta: a befektetések szempontjából fontos, hogy Magyarország Európa legbiztonságosabb országa, emellett az Európai Unióban itt a legalacsonyabb – egyszámjegyű – a társasági adó. Hozzátette: az elmúlt nyolc évben 750 ezer új munkahely jött létre, aki tehát akar, annak van lehetősége dolgozni.     Elmondta, a magyar gazdaság az elmúlt években új dimenzióba került, az ország közel áll a teljes foglalkoztatottsághoz. 2010-ben 12 százalékos volt a munkanélküliség, ami országosan 3,8 százalékra, a bihari térségben is 5 százalék alá csökkent.
    A gazdaság növekedési üteme 4 százalék, amit a következő években is szeretnének megtartani. Az új munkahelyek, a kiszámítható jövedelem segíti itthon tartani azokat, akik munkát keresve hagynák el az országot – tette hozzá.
    A nagy multinacionális cégek mellé kezdenek felnőni a magyar tulajdonú vállalatok is, amelyek képesek a nemzetközi piacokon is megállni a helyüket – tette hozzá.

Biharkeresztes, 2018. április 5.
Barabás Ferenc független polgármester (b), Balázs Attila, a Viastein Kft. ügyvezetõ igazgatója (b2), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b3) és Vitányi István, a térség fideszes országgyûlési képviselõje, képviselõjelölt elhelyezi az idõkapszulát a térköveket gyártó Viastein Kft. biharkeresztesi üzemének megnyitója és az új részleg alapkõletétele alkalmából tartott ünnepségen Biharkeresztesen 2018. április 5-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

    Vitányi István (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében emlékeztetett: a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusban a támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztésre használják. A bihari térségben másfél milliárd forintot fordítanak az ipari parkok fejlesztésére, többek között a biharkeresztesire, amely 400 millió forintot kap.
    Balázs Attila, a Viastein Kft. ügyvezetője elmondta, a tavaly nyáron próbaüzemben megkezdett térkőgyártás  egyedülálló Európában, mert a legmodernebb technológiával végzik.
    A fejlesztés második ütemében épülő térkőnemesítő üzem után a harmadikban előre gyártott épületelemeket gyártó részleget helyeznek üzembe 2020-ra. A teljes beruházás 13,5 milliárd forintba kerül, és 240 munkahelyet teremt.

forrás: MTI.hu 2018. április 5.

címfotó: Biharkeresztes, 2018. április 5. A térköveket gyártó Viastein Kft. új üzeme Biharkeresztesen az átadása napján, 2018. április 5-én. Ezen a napon tartották a cég új részlegének alapkőletételi ünnepségét is. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt